
Rågpiroger - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 218

Kcal / portion: 83

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1001 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 30 min )
- Deg: Arbeta samman vatten, salt och mjöl till en jämn deg. Forma degen till en 5 cm tjock rulle. Skär i 2 centimeters bitar och forma till bollar. Kavla ut tunt (~3 mm) till rundlar 13-14 breda. Lägg dem på varandra med mjöl emellan och låt vila en halvtimme eller mer.
- Förbered valfri fyllning. Se alternativ via länkar enligt nedan.
- Sätt ugnen på 225-275ºC.
- Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275ºC, eller 20 minuter i 225ºC.
- Pensling: Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten och en nypa salt. Ta ut pirogerna och pensla. Alternativt pensla med smält smör.
- Serveras varm eller kall, gärna med sallad.
Kockens kommentar
Rågpiroger är det klassiska sättet att tillaga piroger, eftersom vete inte förr odlas i Nordeuropa. Rågmjöl ger fast och stumt skal och blandas därför gärna med vetemjöl upp till halva mängden. Cornish pastry (piroger från Corwall, England) tillagades också för av rågmjöl. Ett talesätt var att pajdegen skulle vara så fast att pajen skulle klara att falla ner i ett gruvschakt utan att spricka. Karelska piroger är klassiska finska piroger fyllda med risgrynsgröt och toppade med äggsmör (se recept via länk nedan). Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.