Karelska piroger, finska rågpiroger
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner ā 3 st: 4

 

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Karelska piroger, finska rågpiroger

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3205 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 9%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 443 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om piroger > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film > klicka på Sunnuntai under bilden.

  1. Fyllning: Koka ris, vatten, smör och salt cirka 10 minuter. Späd med mjölk. Koka upp gröten på nytt och låt svälla under lock på svag värme i cirka 40 minuter. Gröten skall vara "torr", inte blöt. Låt kallna. Koka gärna gröten kvällen innan.
  2. Tillbehör: Hårdkoka ägg. Hacka ägg och blanda med rumsvarma smör.
  3. Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
  4. Deg: Arbeta samman vatten, salt och mjöl till en jämn deg. Forma degen till en 5 cm tjock rulle. Skär i 2 centimeters bitar och forma till bollar. Kavla ut tunt (~3 mm) till rundlar 13-14 breda. Lägg dem på varandra med mjöl emellan och låt vila en halvtimme eller mer.
  5. Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Vik kanterna in mot mitten och vecka dem så att de får sin karaktäristiska ovala båtform. De skall vara öppna i mitten.
  6. Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bak­plåts­papper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275°C, eller 20 minuter i 225°C.
  7. Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.
  8. Servera pirogerna varme med äggsmör i mitten.

Kockens kommentar

Förhållandet rågmjöl-vetemjöl kan varieras, men rågmjöl skall vara minst 50% för att kallas karelska piroger. Rågmjöl ger stummare, hårdare piroger. Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.

Alternativ

Pirog med jäsdeg

Piroger med pajdeg

Polska piroger

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem