
Karelska piroger, finska rågpiroger
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3205 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 9%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film > klicka på Sunnuntai under bilden.
- Fyllning: Koka ris, vatten, smör och salt cirka 10 minuter. Späd med mjölk. Koka upp gröten på nytt och låt svälla under lock på svag värme i cirka 40 minuter. Gröten skall vara "torr", inte blöt. Låt kallna. Koka gärna gröten kvällen innan.
- Tillbehör: Hårdkoka ägg. Hacka ägg och blanda med rumsvarma smör.
- Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
- Deg: Arbeta samman vatten, salt och mjöl till en jämn deg. Forma degen till en 5 cm tjock rulle. Skär i 2 centimeters bitar och forma till bollar. Kavla ut tunt (~3 mm) till rundlar 13-14 breda. Lägg dem på varandra med mjöl emellan och låt vila en halvtimme eller mer.
- Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Vik kanterna in mot mitten och vecka dem så att de får sin karaktäristiska ovala båtform. De skall vara öppna i mitten.
- Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275°C, eller 20 minuter i 225°C.
- Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.
- Servera pirogerna varme med äggsmör i mitten.
Kockens kommentar
Förhållandet rågmjöl-vetemjöl kan varieras, men rågmjöl skall vara minst 50% för att kallas karelska piroger. Rågmjöl ger stummare, hårdare piroger. Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.