Äggost från Bohuslän (efterrätt) ¤

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äggost från Bohuslän (efterrätt) ¤

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 12

Ägg

8.0 

styck

Standardmjölk (röd)

3.0 

liter

Grädde

5.0 

dl

Gräddfil

5.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Vasslereduktion

-2.0 

liter

 

Tillbehör:

 

Hallonsylt

4.0 

dl

Björnbärssylt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om färskost >

 

 

Äggostform >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 472

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5664 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 219 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 8.0 styck 9%

Standardmjölk (röd) 3.0 liter 32%

Grädde 5.0 dl 32%

Gräddfil 5.0 dl 12%

Strösocker 1.0 dl 7%

Vasslereduktion -2.0 liter -9%

 

Tillbehör:

Hallonsylt 4.0 dl 15%

Björnbärssylt 0%

 

Kockskolan:

Om färskost > Äts ej

Äggostform > %

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i cirka 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten.
  2. Stäng av värmen när blandningen skär sig (koagulerar). Låt kastrullen stå kvar på plattan cirka 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir äggosten för lös.
  3. Tag upp äggostmassan ur vasslen (vattnet) med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.
  4. Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik.
  5. Låt stå i kyl minst 2 timmar.
  6. Servera med hallon eller björnbärssylt.

 

Kockens kommentar

Äggosten kan utan tillsatt socker serveras som maträtt till exempel på buffébordet. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden.

Äggost är en slags färskost med anor från Bohuslän (läs mer > Om färskost). Äggost tillreds helst i äggostformar med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut och som ger vackert mönster (se > Äggostform).

Passar till

Hemmagjord hallonsylt

Hemmagjord björnbärssylt

Fler recept inom Godsaker på julbordet

Liknande recept som Äggost från Bohuslän (efterrätt) ¤