Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 472

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5664 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 8.0 styck 9%
Standardmjölk (röd) 3.0 liter 32%
Grädde 5.0 dl 32%
Gräddfil 5.0 dl 12%
Strösocker 1.0 dl 7%
Vasslereduktion -2.0 liter -9%
Tillbehör:
Hallonsylt 4.0 dl 15%
Kockskolan:
Om färskost > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i cirka 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten.
- Stäng av värmen när blandningen skär sig (koagulerar). Låt kastrullen stå kvar på plattan cirka 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir äggosten för lös.
- Tag upp äggostmassan ur vasslen (vattnet) med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.
- Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik.
- Låt stå i kyl minst 2 timmar.
- Servera med hallon eller björnbärssylt.
Kockens kommentar
Äggosten kan utan tillsatt socker serveras som maträtt till exempel på buffébordet. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden.
Äggost är en slags färskost med anor från Bohuslän (läs mer > Om färskost). Äggost tillreds helst i äggostformar med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut och som ger vackert mönster (se > Äggostform).
Passar till
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Äggost från Bohuslän (efterrätt) ¤
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef