
Sultanarussin
(1. sultanrussin = gula sultanarussen 2. smyrnarussin = svarta sultanarussin)
Latin: Vitis vinifera var. apyrena. Turkey = Izmir üzümü, Greece = smyrna, Iran, Irak, Israel, Palestine, Afganistan, Pakistan, India = Kishmish
1. sultana = yellow grapes 2. Smyrna raisins, Lady de Coverly (UK), Thompson seedless (US) = (black) raisins
1. sultanine blond, doré 2. sultanine noir
1. uvetta sultanina gialla 2. uvetta sultanina nera
1. gelbe Sultaninen 2. schwarze Sultaninen
1. pasas sultanas amarillas 2. pasas sultanas negras
- Svarta russin är druvor som traditionellt soltorkas cirka tre veckor, eller industriellt i torkugn tills de blir mörkt brunsvarta och skrynkliga.
- Gula russin är druvor som bleks i lutlösning (0,5%) eller utsätts för svaveldioxid innan torkning. Traditionell metod är att plocka halvmogna druvor som sedan torkas på skuggig plats eller i mörka, svala lokaler vilket ger ljusa, mjukare och saftigare russin.
SULTANARUSSIN
- Vikt i butik: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
- Smak: Mycket söta, med karamelltoner. Sockerhalt cirka 60%. Gula sultanrussin är mindre uttorkade och inte full så söta som de svarta. Smaken är örtigare.
- Alternativ vara: Korinter eller andra russinsorter.
- Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning året om.
- Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS SULTANARUSSIN
Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts i filmjölk, yoghurt och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. De gula russinen passar särskilt bra till bakverk och till salta maträtter. Russin kan ätas naturell som sötsak och energitillskott. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
Recept med Sultanarussin
Det finns 6 recept med Sultanarussin
-
Digestiva chèvrebollar
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Påskris ¤
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Choklad- och russinbrownies utan tillsatt socker
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Hemlagad mincemeat, engelsk pajfyllning
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin (lätt måltid)
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkaksglass med fruktkompott
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: