Kalv- & lammnjure

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Njure }

(lammnjure, kalvnjure, svinnjure)

Engelsk översättning kidney

Fransk översättning rognon (på djur)

Italiensk översättning rognone

Tysk översättning Niere

Spansk översättning riñón

Pågående arbete

Njure är en styckdel (inre organ) av kalv, lamm, svin eller fågel. Svinnjure förekommer numera sällan. Njure som föda kommer alltid från unga djur. Tack vare att många i Sverige "avstår" från inälvsmat är det en billig vara. Vi andra anser att det är en delikatess.


NE: Njure hörde i allmogehemmen till de inälvor som ingick i "hackemat" eller användes till pölsa. I äldre kokböcker förekommer endast kalvnjure. Till det franska kökets njurrätter, välkända även i Sverige, hör stekt kalvnjure i senapssås och cognacsflamberade njurar.

Njure hörde i allmogehemmen till de inälvor som ingick i "hackemat" eller användes till pölsa. I äldre kokböcker förekommer endast kalvnjure.

Njure kan t.ex. anrättas stekt som sauté, gärna med smörstekta champin­joner. Till det franska kökets njurrätter hör stekt kalvnjure i senapssås och cognacs­flamberade njurar.

Tamhöns

 • Köttkvalité:
 • Smak:
 • Alternativ vara:
 • Försäljning:
 • Tillagat pris:
  Lågpris, tillagat köttpris under 200 kr/kg för ... styckdel  
  Normal, tillagat köttpris 200-400 kr/kg för ...
  Högpris, tillagat köttpris 400-800 kr/kg för ...
  Extrempris, tillagat köttpris över 800 kr/kg för ...
 • Förvaring:

Köpråd

Delvara

Hälsa/näring: Livsmedelsverket rekommenderar att inte äta lever och njure allför ofta på grund av förekomsten av tungmetaller.

 • Lever och njure från gris, nöt, kalv, lamm högst 1-2 gånger per vecka.
 • Lever och njure från får, rådjur, älg årskalv högst 1-2 gånger per månad.
 • Lever och njure från äldre älg och ren samt från hare bör ej konsumeras alls.

  Kommentar njurtalg: Njurtalg är det fett som sitter runt nötnjure och användes förr som fett i matlagning. Den 5 Augusti 1772, faställdes, en särskild "Spisordning efter 8 man i fatlaget": frukosten skulle "omvexla emellan ost och smör, fem middagar spisades ärter, dels med fläsk, dels med sill eller stockfisk, samt 2 dagar salt kött med njurtalgspudding och alla aftnar åts gröt". I Astrid Lindgrens berättelse Ronja Rövardotter, var njurtalg det vad Borka riskerar att få krossad av Mattis. Läs mer om talg, se > Flott, flottyr
Läs mer

Flott

Recept med Njure }

Det finns 5 recept med Njure }