Tarmar, fjälster

Fotograf/bild: Lundgrens Skafferi ¤

Tarmar, fjälster

(Naturskinn, fjälster, krokfjälster, rakfjälster, svinfjälster, fårfjälster, nötfjälster, Konstskinn, kollagenskinn, kollagenfilm, fiberskinn, bommulsnät, micronät, plastskinn, 1. Djurtarmar 2. Korvskinn)

Engelsk översättning 1. intestines, chitterlings 2. sausage skins, casings

Fransk översättning 1. intestines, boyaux 2. peaux de saucisses, chaudins

Italiensk översättning 1. budello 2. pelli di salsiccia

Tysk översättning 1. Darm, Därme 2. Saitling

Spansk översättning 1. tripas 2. pieles de salchicha, pecore involucro

Djurtarmar: Väl rengjorda tarmar används som korvskinn i vilken man stoppar korvsmet. De vänds ut- och in så att den släta ytan hamnar på korvens utsida. Läs mer > Om korv, korvstoppning.

Korvskinn delas in i naturskinn (fjälster = djurtarm) och konstskinn. Det finns olika slags fjälster. Fårfjälster passar till smalare korvar (⌀18-30 mm). Svinfjälster till medelgrova korvar (⌀ 24-40 mm) till exempel isterband. Krokfjälster är krokig tarm av nöt, som passar till lite grövre korvar (⌀34-43 mm), såsom falukorv och värmlandskorv. Rakfjälster är rak tarm av nöt som passar till tjocka korvar (⌀50-55 mm) exempelvis till medvurst. Konstskinn kan vara ätbara, till exempel kollagenskin som tillverkas av kollagen, glycerol, cellulosa, vatten och vegetabilisk olja (läs mer > kollagen). Andra konstskinn tillverkas av bomulls- och cellulosafibrer. Plastskinn förekommer på bland annat falukorv. Man kan också pressa samman kött till en skinnfri korv.


SÅ ANVÄNDS DJURTARMAR

Djurtarmar används i huvudsak som korvskinn, men ibland som maträtt. Andouille är en klassisk fransk inälvskorv som består av gristarmar stoppade i fjälster (se dito). Engelskans "chitterlings" är rengjorda tarmar skuret i bitar och kokad till en slags köttsoppa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Om korv, korvtillverkning