Lägg till ingredienser

Antal bröd: 4

Vetemjöl

600.0 

gram

eller

10.0 

dl

eller

10.0 

dl

Kefir naturell

 

 

Vatten

1.8 

dl

Smör mjukt

50.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

Torrjäst blå till matbröd

6.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om kefir >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 653

GBR (GI) / port: 73

Recept: 2610 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 59%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 196 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 600.0 gram 81%

eller 10.0 dl %

eller 10.0 dl %

Kefir naturell 0%

Vatten 1.8 dl 0%

Smör mjukt 50.0 gram 14%

Strösocker 2.0 msk 4%

Salt 1.0 tsk 0%

Torrjäst blå till matbröd 6.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Om kefir > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim 30 min )

Se film, klicka på "all you need" under bilden ovan.

  1. Deg: Lös upp jästen i vatten i en bunke. Låt stå i 10 minuter.
  2. Tillsätt socker och salt. Blanda väl.
  3. Tillsätt kefir och rör om.
  4. Tillsätt 1/3-del av mjölet och blanda väl till jämn smet.
  5. Sikta resten av mjölet i en stor bunke. Tillsätt smeten. blanda väl till en homogen slät deg.
  6. Vila: Låt degen vila i 20 minuter under duk.
  7. Knåda: Lägg degen på bakbord. Detta är en torr deg och behöver förmodligen inte extra mjöl. Riv (knåda) degen elastisk. Läs mer > Så knådas rivs deg. Forma (rundriv) till en boll.
  8. Vila: Låt degen vila med skarven nedåt under duk, eller i en inoljad bunke som täcks med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 1 timme.
  9. Ta ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut gasbildningen i degen. Dela degen i antal bröd och rundriv till bollar. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
  10. Forma: Kavla ut varje bulle till en rektangel. Rulla ihop degen till en korv från kortsidan och vik samtidigt in ytterkanterna (se filmen). Nyp ihop skarven med fingrarna. Lägg korvarna med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Täck över med plast eller duk. Låt vila i cirka 1 timme.
  11. Förvärm ugnen på 190°C.
  12. Ta av plasten och gör ett antal snabba sneda snitt på ovansidan med vass kniv. Pensla ytan med kallt vatten.
  13. Grädda i cirka 25 minuter till brun skorpa. Ta ut och låt svalna.

Kockens kommentar

Använd helst hemlagad färdig kefir (se recept via länk nedan), men kefir kan också köpas i butik.

Kefir är en klassisk kaukasisk mjölkdryck liknande filmjölk tillredd på "kefirkärnor" bestående av bakterier och jäst. Anses särskilt hälsosamt. Läs mer > Om kefir. Se recept Kefir hemlagad.

Alternativ

Kefir hemlagad

Kalljästa kefir frukostbullar

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Ryskt kefirbröd