Pizza calzone, inbakad byxpizza

Foto: Film: Sallys Welt, calzone

Pizza calzone, inbakad byxpizza

Lägg till ingredienser

Antal stora pizza: 4

Vetemjöl Special

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Jäst färsk

12.5 

gram

Vatten

3.0 

dl

Strösocker

0.5 

msk

Salt

1.0 

tsk

Olivolja

2.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Pizzautrustning >

 

 

 

Fyllning:

 

Ricotta }

500.0 

gram

Mozzarella

200.0 

gram

Salami

200.0 

gram

 

Alternativ:

 

Provolone

200.0 

gram

Skinka kokt

200.0 

gram

Basilika

 

 

 

Garnering:

 

Tomatsås färdig

1.0 

dl

Parmesan till garnering

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Olivolja extra virgin

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om pizza >

 

 

Så lagas pizza >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om inbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 23

Recept: 4134 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 440 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 500.0 gram 43%

eller 8.3 dl %

Jäst färsk 12.5 gram 0%

Vatten 3.0 dl 0%

Strösocker 0.5 msk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Olivolja 2.0 msk 5%

Bakplåtspapper Äts ej

Pizzautrustning > Äts ej

 

Fyllning:

Ricotta } 500.0 gram 16%

Mozzarella 200.0 gram 12%

Salami 200.0 gram 17%

 

Alternativ:

Provolone 200.0 gram Äts ej

Skinka kokt 200.0 gram Äts ej

Basilika 0%

 

Garnering:

Tomatsås färdig 1.0 dl 2%

Parmesan till garnering 2.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

Olivolja extra virgin 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om pizza > Äts ej

Så lagas pizza > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Sallys Welt" under bilden ovan. Denna pizza är tillagad på samma sätt som "Svensk pizzadeg", men kan likaväl tillagas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg. Se respektive recept via länkar nedan. Fyllningen i filmreceptet består av grönsaker, vilket är en variant av klassisk calzone som beskrivs nedan.
 

  1. Deg: Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda med jäst och vatten lite i taget. Tillsätt olja. Riv (knåda) degen elastisk (10-15 minuter för hand, läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela i antal pizzor och rundriv till mjuka bollar. Fetta in ytan med olja. Låt vila övertäckt med fuktad duk i cirka 1 timme på varm plats, till exempel i kall ugn med lampan tänd.
  2. Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
  3. Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
  4. Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
  5. Forma: Baka 1 pizza i taget. Färdig degboll plattas ut och kavlas till stora rundlar, större än normalt, eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
  6. Fyllning: Grovstrimla mozzarella, och salami. Smeta ut ricotta på halva pizzan, men inte ända ut till kanten. Lägg på mozzarella och salami. Gärna också lite basilika. Lägg den andra deghalvan över fyllningen, tryck och nyp till degkanten väl så att den blir tät.
  7. Garnera med tomatsås och  riven parmesan. Vrid över peppar från kvarn. Strimla över lite matolja.
  8. Grädda i het ugn 15-20 minuter tills deghöljet fått krispig skorpa. Servera.

Kockens kommentar

En calzone kan fyllas med lite av varje. Klassisk fyllning är ricotta, mozzarella eller provolone (se respektive ost), salami eller skinka och garnerad med tomatsås och riven ost. En variant av calzone är pizza vesuvio (se dito recept).

Byxpizza: Calzone sägs ofta betyda strumpa (it. calza = strumpa, calzino = kort strumpa), men betyder egentligen "byxa" - byxpizza alltså. Bakgrunden är att man i Neapel på 1700-talet gick runt (i byxor) på gatorna och sålde dessa pizzor som var enklare att transportera än platta pizzor. Därav namnet.

Alternativ

Pizzasallad

Italiensk tomatsås

Svensk pizzadeg

Italiensk kalljäst deg

Italiensk varmjäst deg

Pizza vesuvio

Fler recept inom Pizza

Liknande recept som Pizza calzone, inbakad byxpizza