Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1771 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 11%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 500.0 gram 30%
Rödlök 1.0 st stor 4%
Smör till stekning 70.0 gram 29%
Salt 0%
Panering:
Vetemjöl 0.5 dl 6%
Ägg 1.5 styck 5%
Ströbröd 2.0 dl 25%
Ättikslag:
Vatten 6.0 dl Äts ej
Strösocker 4.0 dl Äts ej
Ättikssprit 12% 2.0 dl Äts ej
Kryddpeppar hel 12.0 styck Äts ej
Lagerblad 4.0 blad Äts ej
Tillvalsalternativ:
Kockskolan:
Så läggs sill in > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (20 min + 24 tim )
- Rensa strömmingen. Dra även bort ryggfenan (som finns kvar på rensad köpeströmming). Skala och finskiva rödlök i hela eller halva ringar.
- Dubbelpanera: Häll mjöl i en mindre soppskål, ägg i en annan och vispa om med gaffel, samt ströbröd på en tallrik. Vänd strömmingen i mjöl, doppa i äggvisp och vänd i ströbröd. Lägg över på tallrik och låt vila en stund.
- Lag: Lägg ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och ge det ett uppkok så att sockret smälter. Låt svalna.
- Smörstek: Hetta upp rikligt med smör i stekpanna på medelhög värme. Lägg i 3 strömmingar när smöret slutat fräsa. Sänk värmen något och stek fisken brun på båda sidor utan att svartbränna. Salta lätt och lägg över på fat för att svalna. Lägg i lite extra smör och upprepa stekprocessen med resten av strömmingen.
- Lägg in: Varva strömming med lök i serveringsskål, helst med lock. Slå på ättiksblandning så att det precis täcker strömmingen. Garnera gärna med hackad persilja eller dill.
- Förvara: Låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan servering. Hållbar i kylskåp i cirka en vecka.
Kockens kommentar
Klassiskt rätt på smörgåsbordet inte minst till jul. Utmärkt gott på hårdmacka som enklare måltid. Kan serveras med kokt eller mosad potatis som tillbehör.
Detta recept är vad Kockskolan rekommenderar, vilket är "halvklassiskt". Gammelklassiskt är att enkelpanera i rågmjöl och att använda en syrligare lag. Persilja användes inte heller förr, men dill kunde förekomma. I stället för rödlök användes ofta fräst gul lök (bilden ovan = klassiskt tillagat). Om stekt lök används, undvik i så fall att få med stekfettet för att det ger grumligt spad. Bäst är rå rödlök. Dill är ett alternativ till persilja. Råslantade morotspenningar får gärna följa med vid inläggningen. Ekologiskt ströbröd av vete är inte helt lyckat för att det inte blir ordentligt brynt utan att brännas. Salt kan blandas in i paneringsmjölet, men det är lättare att dosera rätt mängd om strömmingen saltas i samband med att den steks.
Fler recept inom Klassiska smårätter
Liknande recept som Ättiksströmming, inlagd strömming
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd glasmästarsill
Tid: 10 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil och gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ättiksströmming, inlagd strömming
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk sillsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Silltårta
Tid: 40 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gubbröra
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Solöga, Fågelbo
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surströmmingsklämma
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan