Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 421

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1684 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 0%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 16.0 st stora 37%
Citronpeppar 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 53%
Sötsur sås 2.0 dl 11%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Om sötsura såser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
- Ta ut räkorna och låt dem bli rumsvarma.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Skala räkorna men låt svansspetsen vara kvar. Det går lika bra att grilla oskalade, men är kladdigare att äta.
- Grilla tigerräkorna 1-3 minuter beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt.
- Servera med ris och sötsur sås till.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor. Dessa odlas i mangroveträsken som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Räkorna är även förorenade med kemikalier etc. Fråga i stället efter vildfångad.
Passar till
Fler recept inom Grillade skaldjur
Liknande recept som Grillade tigerräkor med sötsur sås
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade pilgrimsmusslespett
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad rå eller kokt hummer
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade tigerräkor med sötsur sås
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade jätteräkor med thaisås
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor (förrätt)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade knivmusslor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Grillade tigerräkor på spett (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad pilgrimsmussla med palsternackscrème och apelsin- och spetskålsallad samt friterad svartrot (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef