Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 219

Kcal / portion: 707

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2829 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammfärs 500.0 gram 44%
Ägg 1.0 st liten 2%
Matlagningsyoghurt 4.0 msk 2%
Ströbröd 0.8 dl 6%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Spiskummin mald 1.0 tsk 0%
Kardemumma mald 0.5 tsk 0%
Chilifrukt röd 0.5 styck 0%
Gurkmeja mald 1.0 tsk 0%
Ingefära 2.0 cm 1%
Persilja 1.0 knippe 0%
Sås:
Matlagningsyoghurt 2.0 dl 8%
Olivolja 0.5 dl 13%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Kummin mald 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Tomater 2.0 styck 1%
Blandsallat 0%
Ljust matbröd 4.0 skivor 19%
Kockskolan:
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Blötlägg träspett i en timme (för att de inte skall brinna upp på grillen).
- Skala och finhacka lök och schalottenlök. Finhacka chili och persilja. Riv ingefära. Halvera tomater.
- Blanda alla ingredienser till spetten i en bunke till en slät färs. Trä på spett.
- Värm en grillpanna eller tänd grillen. Grilla spetten färdiga. Grilla tomat.
- Skala och pressa vitlök. Blanda med yoghurt, olivolja och kummin. Smaka av med salt och peppar.
- Servera spetten med yoghurtsås, grillad tomat, bröd och lite sallad.
Kockens kommentar
Adana kebabi är uppkallat efter Adana, Turkiets 5:e största stad. Ursprungligt namn på rätten var Kiyma kebabi vilket betyder hackat kött kebab. Kebab har tyvärr blivit synonymt med skräpmat här i Sverige, men ät en riktig turkisk kebab, det är fantastiskt och man förstår varför Karl XII blev så förtjust i det turkiska köket så han tog det med sig till Sverige.
Fler recept inom Grillad korv, köttfärs
Liknande recept som Adana Kebab, turkiska grillade färsspett
-
Grillad korv
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad grillad lammkorv
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad lammkorv med bön- och rödbetssallad
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad chorizo med rotfrukter och yoghurtdressing
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad hamburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade högrevsburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Färsbiffar med mynta och feta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade nötfärsspett
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillat lammfärsspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Adana Kebab, turkiska grillade färsspett
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan