Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 547

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2186 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 2%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Flankstek nöt 800.0 gram 49%
Salt 0%
Marinad:
Folköl (3.5%) 1.0 burk Äts ej
Olivolja 1.0 dl Äts ej
Kajennpepparpulver 1.0 tsk Äts ej
Vitlökspulver 2.0 tsk Äts ej
Lökpulver } 1.0 tsk Äts ej
Worcestershiresås 2.0 msk Äts ej
Vitpeppar mald 1.0 tsk Äts ej
Pepparrot nyriven 1.0 msk Äts ej
Citron juice+fruktkött 0.5 styck Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 25%
Bruna bönor kokta 400.0 gram 25%
Saltgurka 4.0 styck 1%
Kockskolan:
Så lagas flankstek > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas nötstek > Äts ej
USA-styckning nöt > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: BBQ Pit Boys
Tillagning (1 tim + 6 tim )
Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden.
- Köttet bör vara extra mörat. Putsa köttbiten rent från ytliga hinnor. Skär köttet i portionsbitar.
- Marinera: Blanda alla marinadingredienser. Stoppa ner köttet i plastpåsar och lägg ner köttbitarna. Se till att marinaden kommer åt runt köttbitarna. Lägg svalt i 6 timmar. Vänd gärna paketet några gånger.
- Sätt på grillen på medelhög värme, galler 10 centimeter över glöd. Värmen skall inte vara alltför hög.
- Tillaga tillbehör.
- Grilla: Lägg på biffarna och stäng locket. Stek cirka 8 minuter på var sida till kärntemperatur 55°C =medium rosa).
- Skär köttet i tunna skivor tvärs fibrerna. Annars blir det svårtuggat.
Kockens kommentar
London broile är en amerikansk rätt, inte en engelsk. Den tillagas vanligtvis av en "top-round" = innanlår. Det är också vanligt att man använder flankstek och ibland andra styckdelar. Köttbiten skall vara platt, 2-4 centimeter tjock. Flankstek är en av de ingående musklerna i kållappen (oxens magparti). Köttet har ganska grova, långa muskeltrådar. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Kännetecknade för rätten är att köttet marineras i flera timmar för att sedan grillas. BBQ Pit Boys är en gäng amerikanska grillexperter i bästa "western style". Besök deras hemsida > Klicka på länken under bilden.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Grillat nötkött, lammkött
Liknande recept som Grilled London Broil, grillad flankstek
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan