För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Film: L´atelier des Chefs, Crème Anglais

Hemlagad vaniljsås, Crème Anglaise

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Strösocker

1.0 

dl

Äggula

4.0 

styck

Standardmjölk

4.0 

dl

Vaniljstång }

0.5 

styck

Termometer >

 

 

 

Alternativ:

 

Grädde

 

 

Vanillinsocker

1.0 

tsk

Majsstärkelse Maizena

1.0 

tsk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Rom

 

 

Apelsinlikör

 

 

Choklad

 

 

Kaffe nybryggt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 165

GBR (GI) / port: 3

Recept: 827 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 6%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 1.0 dl 46%

Äggula 4.0 styck 25%

Standardmjölk 4.0 dl 29%

Vaniljstång } 0.5 styck 0%

Termometer > Äts ej

 

Alternativ:

Grädde Äts ej

Vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

Majsstärkelse Maizena 1.0 tsk Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Rom Äts ej

Apelsinlikör Äts ej

Choklad Äts ej

Kaffe nybryggt Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film > klicka på L´atelier des Chefs under bilden. Receptet nedan "by the book" enligt Konditori, Sv. Bagare & Konditorer. Den erfarne krämkokaren gör det lite enklare som i filmen.

  1. Förbered: Häll mjölk med hälften av sockret i en kastrull (en del av mjölken kan ersättas med grädde för fylligare smak). Skär vaniljstången längs med i två delar. Skrapa ur kärnan. Tillsätt detta och stång i kastrullen. Alternativt använd vannelinsocker. Dela äggvitan från gulor som läggs i en bunke.
  2. Mjölk/grädde kokas upp med hälften av sockret och vaniljen. Låt koka ett par minuter. Ta av från värmen och låt den svalna till under 70°C.
  3. Äggulor och hälften av socker vispas under tiden samman tills smeten bleknar och formar band (läs mer > Så vispas ägg).
  4. Temperering: Tillsätt långsamt 1/3-del av vätskan under intensiv omrörning med slev.
  5. Vaniljsås: Koka upp mjölken igen och rör samtidigt om i såsen. Tillsätt långsamt het vätska under noggrann omrörning tills 82°C uppnåtts, varken mer eller mindre. Smeten skall nu täcka en slevs ovansida med ett tunt krämigt lager.
  6. Avsvalning: Ta av kastrullen från värmen och sila den. Därefter bör den avsvalnas snabbt, helst i kastrull som står isbad. Rör om tills den svalnat.
  7. Servera: Såsen serveras ljummen eller kall till dessert. Förvaras i kylskåp men är bakteriekänslig. Såsen kan användas till smörkräm, glass och mousse.

Kockens kommentar

Denna vaniljsås blir ganska tunnflytande. Med grädde blir den fylligare. Önskas tjockare sås kan lite majsstärkelse tillsättas. För vaniljkräm, se recept Hemlagad vaniljkräm via länk nedan. Läs mer >Om vaniljsås, äggkräm. 

Alternativ

Krämig fin vaniljsås

Kallrörd vanilsås

Hemlagad äggkräm

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm

Liknande recept som Hemlagad vaniljsås, Crème Anglaise