För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt råris-fullkornsris till mat

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2 dl: 4

Fullkornsris

3.0 

dl

Salt till smaksättning

 

 

 

Tillval:

 

Smör normalsaltat

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas ris >

 

 

Om ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 219

GBR (GI) / port: 24

Recept: 876 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 156 gram)

Ingredienser

Visa:

Fullkornsris 3.0 dl 100%

Salt till smaksättning 0%

 

Tillval:

Smör normalsaltat 0%

 

Kockskolan:

Så lagas ris > Äts ej

Om ris > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1.  Skölj riset i ljummet vatten innan kokning. Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka i så fall riset i blötläggningsvattnet.
  2. Vattenmängd: Råris kokas i bestämd mängd vatten, cirka dubbla mängden, tills allt vatten kokat in i riset. Alternativt kokas ris i rikligt med vatten, varvid vattnet silas bort när riset är klart.
  3. Kokning: Lägg riset i kallt vatten utan salt och koka upp. Rör om och lägg på lock. Riset sjudes på svag värme utan att röras om ytterligare, tills det inte längre suger åt sig vatten. Vid bestämd vattenmängd måste man passa att det inte kokar torrt och bränns. Tillsätt hett vatten vid behov.
  4. Koktid för råris vanligen runt 40 minuter. Se förpackning.
  5. Lufta riset med en gaffel. Smaka av med salt och servera.
  6. Tillval: En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.

Kockens kommentar

Råris kan avse själva riskornen med skal, men i handeln är det synonymt med fullkornsris. Fullkornsris är riskorn där det hårda oätliga ytterskalet (kliskiktet, blomfjällen) avlägsnats. Innanför detta skal finns en silvergrå hinna ("silverhinnan"), som omsluter den stärkelserika riskärnan (frövitan). Till skillnad från vitt (polerat) ris har fullkornsris kvar silverhinnan. Råris bör kokas utan salt, för att saltet gör att råris har en benägenhet att sluta sig och hårdna. Läs mer > Om ris.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt ristillbehör

Liknande recept som Kokt råris-fullkornsris till mat