Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kokt råris-fullkornsris till mat
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 140
Kcal / portion: 219
GBR (GI) / port: 24
Recept: 876 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 1%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fullkornsris 3.0 dl 100%
Tillval:
Kockskolan:
Så lagas ris > Äts ej
Om ris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skölj riset i ljummet vatten innan kokning. Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka i så fall riset i blötläggningsvattnet.
- Vattenmängd: Råris kokas i bestämd mängd vatten, cirka dubbla mängden, tills allt vatten kokat in i riset. Alternativt kokas ris i rikligt med vatten, varvid vattnet silas bort när riset är klart.
- Kokning: Lägg riset i kallt vatten utan salt och koka upp. Rör om och lägg på lock. Riset sjudes på svag värme utan att röras om ytterligare, tills det inte längre suger åt sig vatten. Vid bestämd vattenmängd måste man passa att det inte kokar torrt och bränns. Tillsätt hett vatten vid behov.
- Koktid för råris vanligen runt 40 minuter. Se förpackning.
- Lufta riset med en gaffel. Smaka av med salt och servera.
- Tillval: En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.
Kockens kommentar
Råris kan avse själva riskornen med skal, men i handeln är det synonymt med fullkornsris. Fullkornsris är riskorn där det hårda oätliga ytterskalet (kliskiktet, blomfjällen) avlägsnats. Innanför detta skal finns en silvergrå hinna ("silverhinnan"), som omsluter den stärkelserika riskärnan (frövitan). Till skillnad från vitt (polerat) ris har fullkornsris kvar silverhinnan. Råris bör kokas utan salt, för att saltet gör att råris har en benägenhet att sluta sig och hårdna. Läs mer > Om ris.Fler recept inom Kokt ristillbehör
Liknande recept som Kokt råris-fullkornsris till mat
-
Kokt vitt matris - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt råris-fullkornsris till mat
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Buljongkokt råris till mat
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Asiatiska risflingor med ingefärssås
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Annes tomatris, tillbehör till mat
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färgat ris till barnkalas
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan