Chokladmoussetårta med kaffe och hallon

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladmoussetårta med kaffe och hallon

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Tårtbotten:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Strösocker

3.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

1.5 

dl

Kakaopulver

3.0 

msk

Hög springform (24+ cm)

 

 

 

Fyllning:

 

Mörk choklad 60-69%

200.0 

gram

Starkbryggt kaffe

0.5 

dl

Gelatinblad

3.0 

styck

Äggula

180.0 

gram

Strösocker

75.0 

gram

Vispgrädde

500.0 

gram

Hallonsylt

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 383

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6404 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 139 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Smör normalsaltat 100.0 gram 11%

Strösocker 3.0 dl 18%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 1.5 dl 5%

Kakaopulver 3.0 msk 1%

Hög springform (24+ cm) Äts ej

 

Fyllning:

Mörk choklad 60-69% 200.0 gram 17%

Starkbryggt kaffe 0.5 dl 0%

Gelatinblad 3.0 styck 0%

Äggula 180.0 gram 9%

Strösocker 75.0 gram 5%

Vispgrädde 500.0 gram 29%

Hallonsylt 1.0 dl 3%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (1 tim + 12 tim )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tårtbotten: Smält smör. Rör ihop socker och ägg. Blanda mjöl och kakao. Rör ihop allt. Fördela ut smeten i en springform. Baka av i cirka 6 minuter. Låt kallna.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatin i lite kallt vatten. Brygg starkt kaffe, låt svalna. Smält gelatinet i det varma kaffet.
  4. Vispa samman äggulor och socker tills det blir vitt.  Lättvispa grädde.
  5. Smält choklad försiktigt i vattenbad eller i mikro till ~50°C (läs mer > Så smälts choklad).
  6. Rör ner den varma smälta chokladen i äggvispet. Rör slätt. Vänd ner 1/3-del av den lättvispade grädden. Rör tills det blir slätt. Vänd sedan ner försiktigt resten.
  7. Tårta: Bred ut hallonsylt på tårtbotten. Häll på chokladmoussen. Stryk toppen slät. Ställ i frysen över natt.
  8. Tag ut och låt tina i kyl i ett par timmar. Pudra med kakao. Garnera gärna med några färska hallon.

Kockens kommentar

Knepet att få kanten på tårtan slät och utan skarv är att göra botten ytterst lite mindre än ringen du gjuter moussen i.

Fler recept inom Baka en kaka

Liknande recept som Chokladmoussetårta med kaffe och hallon