Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 383

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6404 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Smör normalsaltat 100.0 gram 11%
Strösocker 3.0 dl 18%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 1.5 dl 5%
Kakaopulver 3.0 msk 1%
Hög springform (24+ cm) Äts ej
Fyllning:
Mörk choklad 60-69% 200.0 gram 17%
Starkbryggt kaffe 0.5 dl 0%
Gelatinblad 3.0 styck 0%
Äggula 180.0 gram 9%
Strösocker 75.0 gram 5%
Vispgrädde 500.0 gram 29%
Hallonsylt 1.0 dl 3%
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 12 tim )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tårtbotten: Smält smör. Rör ihop socker och ägg. Blanda mjöl och kakao. Rör ihop allt. Fördela ut smeten i en springform. Baka av i cirka 6 minuter. Låt kallna.
- Fyllning: Blötlägg gelatin i lite kallt vatten. Brygg starkt kaffe, låt svalna. Smält gelatinet i det varma kaffet.
- Vispa samman äggulor och socker tills det blir vitt. Lättvispa grädde.
- Smält choklad försiktigt i vattenbad eller i mikro till ~50°C (läs mer > Så smälts choklad).
- Rör ner den varma smälta chokladen i äggvispet. Rör slätt. Vänd ner 1/3-del av den lättvispade grädden. Rör tills det blir slätt. Vänd sedan ner försiktigt resten.
- Tårta: Bred ut hallonsylt på tårtbotten. Häll på chokladmoussen. Stryk toppen slät. Ställ i frysen över natt.
- Tag ut och låt tina i kyl i ett par timmar. Pudra med kakao. Garnera gärna med några färska hallon.
Kockens kommentar
Knepet att få kanten på tårtan slät och utan skarv är att göra botten ytterst lite mindre än ringen du gjuter moussen i.
Fler recept inom Baka en kaka
Liknande recept som Chokladmoussetårta med kaffe och hallon
-
Mammas goda äppelkaka
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äppelpaj med russin, muscovado och rom
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladmoussetårta med kaffe och hallon
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kladdkakemuffins med apelsintopping
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kladdkakemuffins med mashmallowfluff
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Morotsmuffins med mascarponetopping
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan