Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 691

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2763 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 10%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Tournedos 4.0 styck 45%
Baguette, bagett 4.0 skivor 4%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Sås:
Madeira 1.5 dl 7%
Vatten 3.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Smör kallt 25.0 gram 7%
Garnering:
Gåsleverpastej konserv 4.0 skivor 33%
Tryffel skivad 8.0 styck 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär köttet i tjocka portionsskivor. Bind ihop köttet med hushållssnöre. Salta och vrid grov svartpeppar över.
- Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme. Stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
- Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och stek tjocka baguetteskivor gyllenbruna i någon minut. Ta ur.
- Sås: Tillsätt madeira, vatten+fond i stek-pannan. Koka ner till halva mängden och tills såsen blivit trögflytande (ca 15 min). Vispa ner kallt smör klickvis.
- Lägg upp en brödskiva på tallriken och på den tournedon. Lägg gåsleverskiva en sekund i het panna och lägg den sedan på köttet. Toppa med skivad tryffel. Garnera med sås.
Kockens kommentar
Originalreceptet är med stekt färsk gåslever. Rätten uppkallad efter den matglade italienska tonsättaren Gioacchino Rossini (1792-1868), kanske mest känd för sin opera Barberaren i Sevilla. Tournedos skall vara en skiva 4-5 cm tjock av oxfiléns mittparti.
Bästa oxfilén: För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.
ALTERNATIV
Fler recept inom Hösttips Barbaresco Sori Paitin
Liknande recept som Tournedos Rossini
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hjortrostbiff med rotsaker i apelsin och senapsvinaigrette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rapphöna i konjaksås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan