Citron- och basilikabröd med surdegsgrund

Citron- och basilikabröd med surdegsgrund

Lägg till ingredienser

Antal småbröd: 10

Fördeg

 

 

 

Vatten

4.0 

dl

Jäst färsk

6.0 

gram

Durumvetemjöl

200.0 

gram

Manitoba Cream

400.0 

gram

Salt

20.0 

gram

 

Deg 2

 

 

 

Vatten

4.0 

dl

Jäst färsk

12.0 

gram

Surdegsgrund

40.0 

gram

Manitoba Cream

600.0 

gram

Grahamsmjöl

80.0 

gram

Rapsolja blommig

80.0 

gram

Salt

20.0 

gram

Basilika färsk

1.0 

kruka

Citronskal

1.0 

styck

Vattenreduktion bröd

-1.4 

dl

 

Kockskolan:

 

Om surdegsbröd >

 

 

Om surdegsgrund >

 

 

Så bakas surdegsbröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om kalljäsning bröddeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 527

GBR (GI) / port: 17

Recept: 5266 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 215 gram)

Ingredienser

Visa:
Fördeg 

Vatten 4.0 dl 0%

Jäst färsk 6.0 gram 0%

Durumvetemjöl 200.0 gram 13%

Manitoba Cream 400.0 gram 27%

Salt 20.0 gram 0%

 

Deg 2 

Vatten 4.0 dl 0%

Jäst färsk 12.0 gram 0%

Surdegsgrund 40.0 gram 1%

Manitoba Cream 600.0 gram 40%

Grahamsmjöl 80.0 gram 5%

Rapsolja blommig 80.0 gram 13%

Salt 20.0 gram 0%

Basilika färsk 1.0 kruka 0%

Citronskal 1.0 styck 0%

Vattenreduktion bröd -1.4 dl -0%

 

Kockskolan:

Om surdegsbröd > Äts ej

Om surdegsgrund > Äts ej

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om kalljäsning bröddeg > Äts ej

Tillagning

  1. Fördeg: Arbeta ihop fördegen. Låt vila några timmar eller svalt över natten (kalljäsning).
  2. Huvuddeg: Tillsätt ingredienserna till deg 2. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila under duk tills degen jäst upp ordentligt, cirka 1 timme.
  3. Väg upp i valfria storlekar. Forma efter eget tycke och smak. Lägg på bakplåt med bakpapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
  4. Värm ugnen till 250°C.
  5. Ställ in bröden. Sänk värmen till 200°C. Baka i cirka 20 minuter beroende på brödens storlek.

Kockens kommentar

Smakrikt matbröd med syrlig fräschör. Doppa gärna i rapsolja med blommig smak och njut med flingsalt. Det är viktigt att arbeta med gramvikter när man bakar, annars kan det bli tokigt och bakningen blir ett misslyckande. Mjöl kan variera mycket i vikt beroende på hur det packats i transport och hantering, vikt är därför avgörande för ett bra resultat vid all bakning.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 1,4 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Surdegsbröd

Liknande recept som Citron- och basilikabröd med surdegsgrund