Adana Kebab, turkiska grillade färsspett

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Adana Kebab, turkiska grillade färsspett

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammfärs

500.0 

gram

Ägg

1.0 

st liten

Matlagningsyoghurt

4.0 

msk

Ströbröd

0.8 

dl

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Spiskummin mald

1.0 

tsk

Kardemumma mald

0.5 

tsk

Chilifrukt röd

0.5 

styck

Gurkmeja mald

1.0 

tsk

Ingefära

2.0 

cm

Persilja

1.0 

knippe

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Matlagningsyoghurt

2.0 

dl

Olivolja

0.5 

dl

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Kummin mald

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Tomater

2.0 

styck

Blandsallat

 

 

Ljust matbröd

4.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Om köttfärsrätter >

 

 

Om kebab >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Chakana Reserve Bonarda Old Vine

Smakrikt rött vin
Pris: 74 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 218

Kcal / portion: 706

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2823 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 14%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 323 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammfärs 500.0 gram 44%

Ägg 1.0 st liten 2%

Matlagningsyoghurt 4.0 msk 2%

Ströbröd 0.8 dl 6%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Spiskummin mald 1.0 tsk 0%

Kardemumma mald 0.5 tsk 0%

Chilifrukt röd 0.5 styck 0%

Gurkmeja mald 1.0 tsk 0%

Ingefära 2.0 cm 1%

Persilja 1.0 knippe 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Matlagningsyoghurt 2.0 dl 8%

Olivolja 0.5 dl 13%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Kummin mald 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Tomater 2.0 styck 1%

Blandsallat 0%

Ljust matbröd 4.0 skivor 19%

 

Kockskolan:

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om kebab > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Blötlägg träspett i en timme (för att de inte skall brinna upp på grillen).
  2. Skala och finhacka lök och schalottenlök. Finhacka chili och persilja. Riv ingefära. Halvera tomater.
  3. Blanda alla ingredienser till spetten i en bunke till en slät färs. Trä på spett.
  4. Värm en grillpanna eller tänd grillen. Grilla spetten färdiga. Grilla tomat.
  5. Skala och pressa vitlök. Blanda med yoghurt, olivolja och kummin. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera spetten med yoghurtsås, grillad tomat, bröd och lite sallad.

Kockens kommentar

Adana kebabi är uppkallat efter Adana, Turkiets 5:e största stad. Ursprungligt namn på rätten var Kiyma kebabi vilket betyder hackat kött kebab. Kebab har tyvärr blivit synonymt med skräpmat här i Sverige, men ät en riktig turkisk kebab, det är fantastiskt och man förstår varför Karl XII blev så förtjust i det turkiska köket så han tog det med sig till Sverige.

Fler recept inom Grillad köttfärs

Liknande recept som Adana Kebab, turkiska grillade färsspett