Kokt vitt matris - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt vitt matris - grundrecept

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Långkornigt ris

3.0 

dl

el. buljong/fond

 

 

Salt

1.0 

tsk

 

Tillval:

 

Smör normalsaltat

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas ris >

 

 

Om ris >

 

 

Risångare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 29

Recept: 898 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 0%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 193 gram)

Ingredienser

Visa:

Långkornigt ris 3.0 dl 100%

el. buljong/fond 0%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillval:

Smör normalsaltat 0%

 

Kockskolan:

Så lagas ris > Äts ej

Om ris > %

Risångare > Äts ej

Tillagning (20 min )

Följ alltid anvisningarna på paketet. Vattenmängd och tillagningstid varierar med rissort (läs mer > Om ris). För detaljerad beskrivning, se > Så lagas ris.

  1. Sköljning: Sköljer man riset i kallt vatten avlägsnas en del av stärkelsen och riset blir mindre klibbigt. Man kan också blötlägga riset vilket kortar koktiden. Dock ej nödvändigt.
  2. Vattenmängd: Vitt ris kokas i bestämd mängd vatten, cirka dubbla mängden, tills allt vatten kokat in i riset. Alternativt kokas ris i rikligt med vatten, varvid vattnet silas bort när riset är klart. Man kan också ångkoka riset eller koka i vatten­bad. Läs mer > Så kokas ris.
  3. Kokning: Lägg riset i kallt vatten med lite salt och koka upp. Rör om och lägg på lock. Riset sjudes på svag värme utan att röras om ytterligare, tills det inte längre suger åt sig vatten. Vid bestämd vattenmängd måste man passa att det inte kokar torrt och bränns. Tillsätt hett vatten vid behov.
  4. Koktid för vitt ris vanligen runt 20 minuter. Kortare för parboiled ris (5-15 minuter). Se förpackning.
  5. Lufta riset med en gaffel. Smaka av och servera.
  6. Tillval: En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.

Kockens kommentar

Ris skall sjudas inte kokas, i bestämd vattenmängd eller i rikligt med vatten. Allra bäst är att ångkoka. Koka i vattenbad är också ett alternativ. Tillagnings­tiden varierar med rissort. Generellt kokas fullkornsris i 40 minuter, långkornigt vitt ris i 20 minuter och kort­kornigt grötris i 20-50 minuter. Ris är ofta förbehandlat ("parboiled"), vilket förkortar tillagningstiden. Följ alltid anvisningen på förpackningen. Läs mer > Om ris.

Fler recept inom Kokt ristillbehör

Liknande recept som Kokt vitt matris - grundrecept