Grillad strömmingssotare med aromsmör

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillad strömmingssotare med aromsmör

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Strömmingsfiléer

800.0 

gram

el. småabborre hel

 

 

Matolja (rapsolja)

 

 

Salt

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör normalsaltat

80.0 

gram

Dill finhackad

4.0 

msk

el. persilja

 

 

Citronjuice

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 498

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 378 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 800.0 gram 43%

el. småabborre hel 0%

Matolja (rapsolja) 0%

Salt 0%

 

Aromsmör:

Smör normalsaltat 80.0 gram 29%

Dill finhackad 4.0 msk 0%

el. persilja %

Citronjuice 2.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

Aluminiumfolie %

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 27%

Tillagning (30 min )

  1. Sätt på utegrill eller ugnsgrill på 250°C. Rensa strömming. Hacka dill.

  2. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Rör ihop smör med citronjuice och lite salt. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.

  3. Lägg fisken i en plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga vila en stund.

  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Mosa. Smaksätt med smör och salt. Ta ut aromsmör och skiva.

  5. Lägg strömmingen på galler. Sätt in högt upp i ugnen med plåt under. Grilla fisken ca 5 minuter på var sida tills den blivit brunsvart och fått blåsor. Vänd strömmingen och grilla andra sidan.

Kockens kommentar

Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen, utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig.

PASSAR TILL

Potatismos

Aromsmörsalternativ

Alt: Sotare i panna

Fler recept inom Simonsig Chardonnay

Liknande recept som Grillad strömmingssotare med aromsmör