tahini, tahina
tahini, tahina, téhina, tahiné
tahini arabo
Tahina, Tahini, Thahin
tahín, tahini
Tahini är en oljerik sesampasta från Mellanöstern. Pastan har gamla anor och omnämns i en arabisk kokbok från 1400-talet. Ordet tahini betyder mala. Pastan förekommer också i det israeliska köket. Tahini liknar lite grann jordnötssmör, men har bitter, stäv smak. Det är enkelt att göra sin egen tahini, se recept > Tahinipasta (klicka på "recept" till höger om bilden).
SÅ ANVÄNDS TAHINI
Pastan blandas gärna med bönor av olika slag till hummus eller används som smaksättare på olika sätt till exempel i soppor. I Turkiet äter man tahini blandat med en sorts fruktsirap (pekmez) till frukost. I Irak, Libyen med flera länder blandar man pastan med dadlar och/eller dadelsirap till en söt dessert. Den kan ingå i en form av sötsak (halva). Av pastan bakas också små tahinikakor (t.ex. i Israel). I Japan ingår pastan i ett snacks kallat Pocky. Tahini kan man ibland hitta i svenska butiker. Smaken varierar mellan olika sorter. Pastan måste spädas med lite vatten och smaksätts gärna med citron och vitlök. Ingår i den orientaliska taratorsåsen (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02
Läs mer
Recept med Färdig tahinipasta
Det finns 5 recept med Färdig tahinipasta
-
Zucchinisallad med ostronskivling
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Libanesisk taratorsås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbrödrulle med hummus och rostad paprika
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tahinipasta, tillbehör till orientalisk mat
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hummus med tahini, tillbehör till mat
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan