Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 225

Kcal / portion: 358

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 14%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 22%
Smör el. margarin 150.0 gram 38%
Vatten 2.0 msk 0%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 130.0 gram 21%
Vaniljkräm färdig 1.5 dl 11%
Äpple syrligt 3.0 st stora 6%
Tillbehör:
Kanel mald 0%
Tillval:
Gelatinblad 2.0 styck 0%
Äppeljuice 2.0 dl 3%
Russin 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Pajdeg: Blanda med fingrarna mjöl, matfett och vatten i en bunke eller på bakbord. Knåda till en fin deg.
(Eller blanda i en matberedare).
Lägg degen, inlindad i plastfolie eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 min. - Kavla ut pajdegen till en rund platta cirka 30 cm bred, på bakplåtspapper. Ställ den gärna svalt . Sätt ugnen på 200ºC.
- Fyllning: Tillred vaniljkräm (om ej klar). Låt svalna. Riv mandelmassa.
Blanda massa med kräm.
Skala och kärna ur äpplen.
Skär äpplena i tunna skivor. - Tårta: Ta fram pajdegensplattan och bred på vaniljkräm. Lägg på äppelskivorna.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills botten och äpplena har fått fin färg.
Strö över lite mald kanel.
Kockens kommentar
Tillval gelatinöverdrag: Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Värm äppejuice. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i juicen. Låt dem smälta och låt gelén börja stelna. Strö russin över tårtan och häll över såsen. Ställ tårtan i kylskåpet.
PASSAR TILL
Fler recept inom Klassisk mårtenmeny
Liknande recept som Äppelflarnstårta
-
Svartsoppa
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan