Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 1
Recept: 831 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grisblod 2.0 dl 18%
Hönsbuljong avfettad 1.2 liter 7%
Vetemjöl 2.0 msk 8%
Vinbärsgelé 1.0 dl 39%
Vinäger 3.0 msk 2%
Konjak/brandy 2.0 msk 7%
Rött vin 1.0 msk 1%
Portvin 1.0 msk 3%
Sirap 1.0 msk 8%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Svartpeppar nymald 2.0 krm 0%
Kryddpeppar mald 2.0 krm 0%
Kryddnejlika 1.0 krm 1%
Ingefära 3.0 krm 0%
Kanel mald 1.0 krm 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Leverkorv 0%
Äppelmos 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 20 min )
- Koka buljong med kryddor, sirap
och vinbärsgele på medellåg värme
i cirka 20 minuter. - Vispa ihop blod, vetemjöl och vinäger.
Häll blodblandningen i den varma buljongen under vispning. Tillsätt rödvin, portvin och konjak. Ställ åt sidan och låt soppan stå och dra i 20 minuter. - Värm soppan under vispning utan att den kokar.
- Servera gärna med leverkorv, gåskrås, katrinplommon och/eller äpplemos.
Kockens kommentar
Svartsoppa tillagas egentligen på gåsblod, men numera är det vanligare med grisblod. Svartsoppa finns ofta att köpa i november till mårtensgås färdiglagad. Värm denna och smaksätt t.ex. med lite portvin.
Fler recept inom Klassisk mårtenmeny
Liknande recept som Svartsoppa
-
Svartsoppa
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan