Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grisblod

2.0 

dl

Hönsbuljong avfettad

1.2 

liter

Vetemjöl

2.0 

msk

Vinbärsgelé

1.0 

dl

Vinäger

3.0 

msk

Konjak/brandy

2.0 

msk

Rött vin

1.0 

msk

Portvin

1.0 

msk

Sirap

1.0 

msk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Svartpeppar nymald

2.0 

krm

Kryddpeppar mald

2.0 

krm

Kryddnejlika

1.0 

krm

Ingefära

3.0 

krm

Kanel mald

1.0 

krm

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Katrinplommon

 

 

Gåskrås utan gumpfett

 

 

Leverkorv

 

 

Äppelmos

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 1

Recept: 831 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 420 gram)

Ingredienser

Visa:

Grisblod 2.0 dl 18%

Hönsbuljong avfettad 1.2 liter 7%

Vetemjöl 2.0 msk 8%

Vinbärsgelé 1.0 dl 39%

Vinäger 3.0 msk 2%

Konjak/brandy 2.0 msk 7%

Rött vin 1.0 msk 1%

Portvin 1.0 msk 3%

Sirap 1.0 msk 8%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Svartpeppar nymald 2.0 krm 0%

Kryddpeppar mald 2.0 krm 0%

Kryddnejlika 1.0 krm 1%

Ingefära 3.0 krm 0%

Kanel mald 1.0 krm 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Katrinplommon 0%

Gåskrås utan gumpfett 0%

Leverkorv 0%

Äppelmos 0%

Tillagning (40 min + 20 min )

  1. Koka buljong med kryddor, sirap
    och vinbärsgele på medellåg värme
    i cirka 20 minuter.

  2. Vispa ihop blod, vetemjöl och vinäger.
    Häll blodblandningen i den varma buljongen under vispning. Tillsätt rödvin, portvin och konjak. Ställ åt sidan och låt soppan stå och dra i 20 minuter.

  3. Värm soppan under vispning utan att den kokar.

  4. Servera gärna med leverkorv, gåskrås, katrinplommon och/eller äpplemos.

Kockens kommentar

Svartsoppa tillagas egentligen på gåsblod, men numera är det vanligare med grisblod. Svartsoppa finns ofta att köpa i november till mårtensgås färdiglagad. Värm denna och smaksätt t.ex. med lite portvin.

Fler recept inom Klassisk mårtenmeny

Liknande recept som Svartsoppa