Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Gås hel med skinn

1.0 

styck

Äpple syrligt

6.0 

styck

Katrinplommon

10.0 

styck

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Timjan torkad

1.0 

tsk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Vatten

4.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.5 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Steksky

4.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Äppelmos

 

 

Vinbärsgelé

 

 

Katrinplommon

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 2065

GBR (GI) / port: 2

Recept: 12390 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 20%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 875 gram)

Ingredienser

Visa:

Gås hel med skinn 1.0 styck 83%

Äpple syrligt 6.0 styck 2%

Katrinplommon 10.0 styck 2%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%

Vatten 4.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.5 msk 1%

Salt och vitpeppar 0%

 

Sås:

Smör normalsaltat 3.0 msk 2%

Vetemjöl 1.5 msk 0%

Steksky 4.0 dl 2%

Grädde 1.0 dl 3%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 4%

Äppelmos 0%

Vinbärsgelé 0%

Katrinplommon 0%

Aluminiumfolie %

Tillagning (3 tim 30 min )

  1. Förbered: Sätt ugnen på 185°C.
    Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl.
    Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med klyftad äpple och katrinplommon.
    Bind ihop fågeln med hushållssnöre.

  2. Gås: Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i vatten+fond i pannan. Sätt in i ugn. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk. Tid se kommentar.

    Häll av skyn 15 min innan gåsen är klar och höj värmen till 225 grader (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta.
    Tag ut och låt vila i cirka 15 minuter.
    Tranchera (skär upp) helst vid bordet.

  3. Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Sila och mät upp steksky och tillsätt.
    Koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter.

  4. Potatis: Skala och koka potatis.

Kockens kommentar

Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Innertemperatur 80-85 grader. Skär med en kniv i låret. Om det sipprar ut klar vätska (ej rosa) är gåsen klar.

PASSAR TILL

Svartsoppa som förrätt

Alt: Sprängd saftig gås

Fler recept inom Klassisk mårtenmeny

Liknande recept som Helstekt gås