Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 2065

GBR (GI) / port: 2
Recept: 12390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 20%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gås hel med skinn 1.0 styck 83%
Äpple syrligt 6.0 styck 2%
Katrinplommon 10.0 styck 2%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%
Vatten 4.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.5 msk 1%
Sås:
Smör normalsaltat 3.0 msk 2%
Vetemjöl 1.5 msk 0%
Steksky 4.0 dl 2%
Grädde 1.0 dl 3%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 4%
Äppelmos 0%
Vinbärsgelé 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim 30 min )
- Förbered: Sätt ugnen på 185°C.
Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl.
Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med klyftad äpple och katrinplommon.
Bind ihop fågeln med hushållssnöre. - Gås: Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i vatten+fond i pannan. Sätt in i ugn. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk. Tid se kommentar.
Häll av skyn 15 min innan gåsen är klar och höj värmen till 225 grader (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta.
Tag ut och låt vila i cirka 15 minuter.
Tranchera (skär upp) helst vid bordet. - Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Sila och mät upp steksky och tillsätt.
Koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter. - Potatis: Skala och koka potatis.
Kockens kommentar
Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Innertemperatur 80-85 grader. Skär med en kniv i låret. Om det sipprar ut klar vätska (ej rosa) är gåsen klar.
PASSAR TILL
Fler recept inom Klassisk mårtenmeny
Liknande recept som Helstekt gås
-
Svartsoppa
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan