Penséer (violer) - klicka för större bild.

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ätbara blommor }

(Ätliga blommor)

Ätbara blommor finns det gott om, både vilda och odlade. De kan användas i sallad, som dekoration eller som krydda. I handeln förekommer t.ex. penséer att köpa. 

Maskrosblad kan blandas i salladen och blommorna är dekorativa. Andra ätliga blommor är indiankrasse, malva (Malope trifida), kryddtagetes (Tagetes tenuifolia), blomsterkrasse/indiankrasse (Tropaeolum majus) temynta (Monarda didyma), syren (Syringa), lavendel (Lavandula), tusensköna, löktrav, myskmadra och klöver.

Kryddväxter har ofta fina och välsmakande blommor t.ex. gurkört, mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Gräslökens lila blomklasar är vackra och extra smakrika på sillbordet. I skärgården finns ofta gräslök, vilket är ett välkommet tillskott för båtfolket. Squashblommor, näckrosknoppar.

Vissa ätliga blommor passar som dekoration t.ex. kronbladen från nejlika (Dianthus), ringblomma (Calendula), solros (Helianthus), stockros (Alcea), rosa rosor, jordreva, pelargon (Pelargonium), daglilja (Hemerocallis),  tulpan (Tulipa) och lila, gula, rosa penséer/violer (Viola).

Blomblad kan blandas med socker och stötas i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen. Eller så kan du smaksätta smör genom att lägga blomblad runt en smörbit i silduk som sedan får ligga svalt över natt.

Varning: Var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att de inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen.

Läs mer

Naturliga grönsaker

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ätbara blommor }

Det finns 3 recept med Ätbara blommor }