Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 40

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 1
Recept: 488 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomatjuice 5.0 dl 20%
Tomater 2.0 styck 7%
Gurka 0.5 styck 5%
Gul lök 0.5 styck 5%
Paprika röd/gul/orange 1.0 styck 6%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 2%
Vinäger 1.0 msk 1%
Tabasco röd 4.0 stänk 0%
Olivolja 0.5 msk 12%
Tillbehör:
Formfranska 4.0 skivor 42%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim )
- Koka upp vatten och skålla tomaterna (30 sek). Låt tomaterna svalna, dra av skinnet.
Ansa och skär gurka, lök, paprika och tomat i små bitar. Skala vitlök. Skär bort brödkanterna och skär brödet i tärningar. - Lägg hälften av grönsakerna och hälften av tomatjuicen i matberedare och mixa till fin puré (alt. med mixerstav).
- Häll purén i en stor skål, tillsätt resten av tomatjuicen, olivolja, vinäger och tabasco.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i minst 1 timme. - Gnugga en stekpanna med en halv vitlök.
Värm upp matolja på medelhög värme.
Stek krutonger (brödtärningar) knapriga. - Ta fram soppan, tillsätt pressad vitlök.
Servera med grönsaker & krutonger.
Kockens kommentar
Gazpacho är en specialitet från södra Spanien, egentigen gjord på väl mogna och saftiga tomater i stället för tomatjuice. Rätten, som kan förberedas i god tid, bör serveras väl kyld och fungerar utmärkt som sommarmat. Dubblera då mängden & servera gärna bröd till.
Fler recept inom Halstrad tonfisk
Liknande recept som Gazpacho (förrätt)
-
Gazpacho (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lätthalstrad färsk tonfisk på avocado- och papayabädd
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kaffe- och chokladpannacotta med halloncouli
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Skåvsjöholm