Gazpacho (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gazpacho (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tomatjuice

5.0 

dl

Tomater

2.0 

styck

Gurka

0.5 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Paprika röd/gul/orange

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Vinäger

1.0 

msk

Tabasco röd

4.0 

stänk

Olivolja

0.5 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Formfranska

4.0 

skivor

Matolja till stekning

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 40

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 1

Recept: 488 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 308 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomatjuice 5.0 dl 20%

Tomater 2.0 styck 7%

Gurka 0.5 styck 5%

Gul lök 0.5 styck 5%

Paprika röd/gul/orange 1.0 styck 6%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 2%

Vinäger 1.0 msk 1%

Tabasco röd 4.0 stänk 0%

Olivolja 0.5 msk 12%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Formfranska 4.0 skivor 42%

Matolja till stekning 0%

Tillagning (20 min + 1 tim )

  1. Koka upp vatten och skålla tomaterna (30 sek). Låt tomaterna svalna, dra av skinnet.
    Ansa och skär gurka, lök, paprika och tomat i små bitar. Skala vitlök. Skär bort brödkanterna och skär brödet i tärningar.

  2. Lägg hälften av grönsakerna och hälften av tomatjuicen i matberedare och mixa till fin puré (alt. med mixerstav).

  3. Häll purén i en stor skål, tillsätt resten av tomatjuicen, olivolja, vinäger och tabasco.
    Smaka av med salt och peppar.
    Ställ kallt i minst 1 timme.

  4. Gnugga en stekpanna med en halv vitlök.
    Värm upp matolja på medelhög värme.
    Stek krutonger (brödtärningar) knapriga.

  5. Ta fram soppan, tillsätt pressad vitlök.
    Servera med grönsaker & krutonger.

Kockens kommentar

Gazpacho är en specialitet från södra Spanien, egentigen gjord på väl mogna och saftiga tomater i stället för tomatjuice. Rätten, som kan förberedas i god tid, bör serveras väl kyld och fungerar utmärkt som sommarmat. Dubblera då mängden & servera gärna bröd till.

Fler recept inom Halstrad tonfisk

Liknande recept som Gazpacho (förrätt)