Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 999

GBR (GI) / port: 18
Recept: 3996 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 9%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 1000.0 gram 29%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Sås:
Portvin 0.5 dl 2%
Vispgrädde 2.0 dl 18%
Steksky 1.0 dl 2%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Sojasås 2.0 tsk 0%
Tillbehör:
Pommes frites i ugn 800.0 gram 43%
el. potatis 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Bryn kött: Sätt ugnen på 180°C.
Hetta upp matfettet i en panna och stek köttet hastigt på högsta värme så att det får en fin stekyta runt om.
Salta och peppra. - Ugn: Lägg köttet i ugnssäker form. Sätt in ugn 30-45 min, till innertemperatur 58°C.
Tag ut köttet och låt det vila en halvtimme. Spara köttsaften och använd till såsen. - Pommes frites: Tillaga enligt separat recept, eller värm halvfabrikat i ugn enligt anvisning på förpackning.
- Sås: Blanda portvin, silad steksky, fond, kryddor, soja och låt koka upp. Sänk värmen till medellåg och tillsätt grädde.
Låt småkoka i ytterligare 3 minuter.
Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och låt småkoka i 3 minuter.
Kockens kommentar
När du köper ryggbiff så får gärna fettet på ovansidan sitta kvar. Köttet blir då saftigare vid tillagningen. Knaprig fettkant är också utsökt gott för icke fetträdda.
PASSAR TILL
Fler recept inom Ryggbiff
Liknande recept som Ryggbiff med portvinssås
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ryggbiff med portvinssås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med vitglöggsirap och stjärnanissmaksatta sesam- och vallmoflarn
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef