
Kall inkokt lax
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 753

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4520 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 1.2 kilo 48%
Lag:
Vatten till lag 3.0 liter 0%
Vitvinsvinäger 1.0 dl 0%
Salt 2.0 msk 0%
Vitpeppar hel 5.0 korn 0%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Gul lök 1.0 styck 1%
Morot 1.0 styck 1%
Purjolök 0.5 styck 1%
Dillmajonnäs:
Äggula 1.0 styck 1%
Senap fransk osötad 1.0 msk 0%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Rapsolja 2.0 dl 33%
Gräddfil 1.0 dl 3%
Dill 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Färskpotatis med skal 800.0 gram 10%
Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 tim före servering. Se separat recept.
- Lax: Putsa hinnor från laxfilén och tag bort ev. resterande ben med en plattång.
Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt. - Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 min.
Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 cm. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna. - Potatis: Skala (borsta) och koka potatis.
- Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.
Kockens kommentar
Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.
PASSAR TILL
Fler recept inom Kall inkokt lax
Liknande recept som Kall inkokt lax
-
Mozzarellinesallad med oliv- & kaprispesto (förrätt) ¤
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Chokladig cheesecakemousse (efterrätt)
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan