För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Färdigt kött på burk

(salta biten på burk, skinka på burk, burkskinka)

Engelsk översättning spam, corned beef

Kött på burk i olika former finns som färdiglagat att köpa i handeln. Här några klassiska exempel.

  • Spam benämndes den burkskinka som skapades 1937 av Hormel Foods i Minnesota USA. Varumärket spam, som fortfarande existerar, är ett sammandrag av "spiced ham" och består av skinka och annat griskött, fett, salt/nitrit, socker, stärkelse och konserveringsmedel. Spam användes flitigt under andra världskrigets slutskede av amerikanska trupper.  
  • Corned beef (konserverat kött) är en annan amerikansk klassisker av kokt rimmat kött, också känd som militärmat på burk från andra världskriget. Vanligtvis bestående av rimmad oxbringa.
  • Salta Biten är en gammal klassik maträtt, som finns att köpa färdiglagad på burk i de flesta butikerna. Man värmer bara burkens innehåll. Salta biten tillagas av rimmad oxbringa eller rimmat ytterlår och äts med potatis, morötter, selleri och kryddor. Se recept > Salta biten med impotatis.
  • Skinka på burk, vanligtvis saltad och kokt, finns som färdigvara i handeln. Kan ätas varm eller kall.

Burkkött som spam och corned beef har ibland ifrågasatts ur näringssynpunkt på grund av höga fett- och salthalter, liksom tillsatser av konserveringsmedel. Det var enkel bra krigsmat, men lär ha smakat outhärdligt i längden. I USA stundom klassats som skräpmat. Elaka tungor har därför uttolkat "spam" som en förkortning för "something posing as meat" (något som liknar kött). I Monty Pythons flygande cirkus finns ett avsnitt med namnet spam, vilket sägs ha givit namn åt internetföreteelsen spam = skräppost (men begreppet fanns redan innan sketchen). Se sketchen via länk nedan.SÅ ANVÄNDS KONSERVERAT KÖTT


Konserverat kött används på samma sätt som motsvarande färsk vara, i gryträtt, på smörgås och så vidare. Praktisk campingmat och för den late kocken.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

 

Läs mer

Spam, spam, spam and spam.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdigt kött på burk

Det finns 6 recept med Färdigt kött på burk