För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Janssons frestelse

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

1.0 

kilo

Ansjovis hela konserv

1.0 

burk

el. ansjovisfiléer

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Grädde

2.5 

dl

 

Tillval:

 

Smör

50.0 

gram

Ströbröd

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om potatisgratänger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn Lager

Pilsnertyp
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 200

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2783 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 13%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 347 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.0 kilo 24%

Ansjovis hela konserv 1.0 burk 24%

el. ansjovisfiléer 0%

Gul lök 2.0 styck 4%

Grädde 2.5 dl 32%

 

Tillval:

Smör 50.0 gram 13%

Ströbröd 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om potatisgratänger > Äts ej

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Sätt ugnen på 225°C (200-250°C).
  2. Filéa ansjovis. Spara spadet i burken.
  3. Skala och skiva lök.
  4. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
  5. Fyll formen med ett ordentligt lager potatisstavar. Lägg på rikligt med skivad lök och ansjovis­filéerna. Lägg över resten av potatisen upp till kanten. Häll på ansjovisspad och grädde tills man kan skymta den bland potatisen.
  6. Tillval: Lägg på tätt med smörklickar och toppa med ströbröd vilket ger vacker stekyta.
  7. Grädda mitt i ugn i närmare en timme. Konsistensen skall vara halvfast, inte torr eller rinnig.

Kockens kommentar

Janssons frestelse är klassisk som vickningsmat och på smörgåsbordet.

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs. Om man försteker, fräser löken utan att bränna den, får man en sötaktigare smak. Fastare potatis får man om man gräddar först 30 minuter utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Helkonserverad ansjovis är godare än färdiga filéer. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming. Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Potatis i ugn

Liknande recept som Janssons frestelse