Zestjärn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Zestjärn

(ciseleringsjärn, cestjärn)

Zestjärn (ciseleringsjärn, cestjärn, fr. zeste = skal) är i barsamman­hang ett knivverktyg med en utbuktande vinkel, med vilket man kan finstrimla eller ciselera långsmala dekorativa remsor ur lime, apelsiner o.d. Zestjärn kan även avse ett rivgärn, vanligtvis ett långt och smalt rivjärn.

Ciselera innebär att man bearbetar något för att antingen avlägsna ojämnheter eller för att åstadkomma prydande mönster av upphöjningar och nedsänkningar. I barsammanhang innebär ciselering mestadels att utmejsla något ur fruktskal med hjälp av zestjärn eller kniv. Läs mer > Forma mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-09.

Läs mer

forma mat

Recept med Zestjärn

Det finns 2 recept med Zestjärn