Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1713 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 600.0 gram 63%
Lag:
Vatten till lag 1.0 liter 0%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn 0%
Dill 1.0 knippe 1%
Morot 1.0 st liten 1%
Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%
Gelatinblad 10.0 styck 3%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 31%
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skala och "slanta" (skiva) morötterna.
Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull. - Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen.
Låt koka i ca 7 minuter. - Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant. - Sila lagen. Ta upp gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.
Häll den varma lagen över laxen.
Dekorera med några morotsslantar.
Ställ laxen i kylskåp i minst 30 min tills gelén stelnat. Ställ gärna över natt. - Skala och koka potatis.
Kockens kommentar
Gelatin är inte nödvändigt. Ger dock mer gelead fisk på klassiskt vis. Huvudrätten kan med fördel tillagas dagen före servering.
PASSAR TILL
Fler recept inom Fisk & skaldjur
Liknande recept som Kall inkokt lax (laxaladåb)
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös (till buffé)
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Nässelöverbakad laxfilé
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Enkel laxfilé i hummersås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Somrig räksallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pannkakor med laxfyllning
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Soja- och limemarinerad laxfilé
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Annes inkokta sommarlax (till buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan