Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1892 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 2.5 dl 48%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 8%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Äggula 6.0 styck 16%
Honung flytande 1.0 msk 4%
Strösocker 1.2 dl 24%
Gelatinblad 1.0 styck 0%
Tillbehör:
Frukt 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 4 tim )
- Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min.
- Skär vaniljstång på längden.
Skrapa ner fröna i en kastrull.
Lägg även med stången i kastrullen.
Tillsätt grädde, mjölk och honung (glukos). - Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Värm gräddblandningen och vispa ner äggsmeten. Vispa tills smeten tjocknat.
OBS! Smeten får ej koka. - Ta av från plattan när smeten nästan kokat. Ta ur vaniljstången.
Tillsätt gelatinblad och vispa tills den smält.
Vispa ner eventuella smaksättare. - Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
- Kör smeten i en glassmaskin 30-45 min.
Servera direkt eller ställ i frys.
Kockens kommentar
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om smeten några gånger under infrysningen, tills massan har fått fast konsistens. Frystid 3-4 timmar.
Smaksättning kan ske på allehanda sätt.
JÄMFÖR
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Ljuvlig vaniljglass
-
Jordgubbstårta (bärtårta)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan