Ljuvlig vaniljglass

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ljuvlig vaniljglass

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vispgrädde

2.5 

dl

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

Äggula

6.0 

styck

Honung flytande

1.0 

msk

el. glukossirap

 

 

Strösocker

1.2 

dl

Gelatinblad

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Frukt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1892 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 18%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 181 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.5 dl 48%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 8%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Äggula 6.0 styck 16%

Honung flytande 1.0 msk 4%

el. glukossirap 0%

Strösocker 1.2 dl 24%

Gelatinblad 1.0 styck 0%

 

Tillbehör:

Frukt 0%

Tillagning (1 tim + 4 tim )

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min.

  2. Skär vaniljstång på längden.
    Skrapa ner fröna i en kastrull.
    Lägg även med stången i kastrullen.
    Tillsätt grädde, mjölk och honung (glukos).

  3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
    Värm gräddblandningen och vispa ner äggsmeten. Vispa tills smeten tjocknat.
    OBS! Smeten får ej koka.

  4. Ta av från plattan när smeten nästan kokat. Ta ur vaniljstången.
    Tillsätt gelatinblad och vispa tills den smält.
    Vispa ner eventuella smaksättare.

  5. Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.

  6. Kör smeten i en glassmaskin 30-45 min.
    Servera direkt eller ställ i frys.

Kockens kommentar

Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om smeten några gånger under infrysningen, tills massan har fått fast konsistens. Frystid 3-4 timmar.
Smaksättning kan ske på allehanda sätt.

JÄMFÖR

Hemlagad vaniljglass

Julig pepparkaksglass

Fler recept inom Efterrätter

Liknande recept som Ljuvlig vaniljglass