Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 389

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1556 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 34%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Marängtoppar 25.0 styck 38%
Mörk choklad 50.0 gram 17%
Vispgrädde 3.0 dl 69%
Tillval:
Bär färska 0%
Mandelspån 0%
Vaniljglass 0%
Banan 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna. Eller använd färdig chokladsås.
- Vispa grädde till ett hårt fast skum.
- Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.
- Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.
- Servera med en gång.
Kockens kommentar
På franska heter rätten meringues suisses, dvs "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel.
ALTERNATIV
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Marängsviss (hovdessert)
-
Jordgubbstårta (bärtårta)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan