Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 581

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2325 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 9%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Potatis 1.0 kilo 29%
Ansjovisfilé konserv 1.5 burkar 17%
Gul lök 2.0 styck 5%
Ströbröd 2.0 msk 3%
Grädde 3.0 dl 46%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.
- Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.
- Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
- Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
- Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg.
Kockens kommentar
Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.
Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.
Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Janssons frestelse
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjeröra i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk gubbröra ¤
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil & gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fräsch yoghurtsill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestosill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikasill
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer och citronvinaigrette
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *