Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Marängtoppar

25.0 

styck

Mörk choklad

50.0 

gram

el. chokladsås

 

 

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Tillval:

 

Bär färska

 

 

Mandelspån

 

 

Vaniljglass

 

 

Banan

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 389

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1556 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 34%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 97 gram)

Ingredienser

Visa:

Marängtoppar 25.0 styck 38%

Mörk choklad 50.0 gram 17%

el. chokladsås 0%

Vispgrädde 3.0 dl 69%

 

Tillval:

Bär färska 0%

Mandelspån 0%

Vaniljglass 0%

Banan 0%

Tillagning (20 min )

  1. Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna. Eller använd färdig chokladsås.

  2. Vispa grädde till ett hårt fast skum.

  3. Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.

  4. Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.

  5. Servera med en gång.

Kockens kommentar

På franska heter rätten meringues suisses, dvs "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel.

ALTERNATIV

Hemlagade maränger

Hemlagad chokladsås

Fler recept inom Efterrätter

Liknande recept som Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)