Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 490

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1958 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 10%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé färsk 1.0 kilo 92%
Strösocker 2.0 msk 6%
Salt 0.5 dl 0%
Dill 2.0 knippen 2%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 24 tim )
Både fet och mager fisk kan gravas, t.ex. makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.
- Filéa fisken, bena ur. Låt skinnet vara kvar.
Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja. - Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på fisksidorna. Täck med dill.
- Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.
Kockens kommentar
Helst bör fisken vara djupfryst i 2-3 dygn, för att oskadliggöra ev. parasitmaskar i fisken.
Passar till
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Gravad lax & andra fiskar
-
Gravad lax & andra fiskar
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad böckling
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatiskaka med lax och crčme fraîche
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Annes inkokta sommarlax (till buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxfilé ā la Willy
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan