Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 522

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2088 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör normalsaltat 3.0 msk 14%
Nötfärs 400.0 gram 35%
Grädde 1.0 dl 17%
Gul lök 1.0 st liten 2%
Rödbetor inlagda 2.0 styck 3%
Kapris 2.0 msk 0%
Formbröd (skivat) 4.0 styck 15%
Tillbehör:
Ägg 4.0 styck 12%
Sallatsblad 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Finhacka lök och rödbetor och blanda ner detta i färsen tillsammans med kapris, salt och peppar. Häll i grädden och rör runt.
Skölj sallad och låt rinna av. - Hetta upp matfett i en stekpanna. Stek brödskivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna på ena sidan.
- Lägg på ett lager färs på brödets stekta sida. Hetta upp stekpannan igen och lägg brödskivan med färsen nedåt mot pannan. Stek på medelvärme i ca 4 min. Vänd och stek brödsidan någon minut.
- Stek samtidigt äggen på medelvärme i någon minut, tills det har stelnat. Strö över salt och peppar. Servera smörgåsen med nystekt ägg och sallad.
Kockens kommentar
Denna rätt uppfattas av många som en svensk uppfinning, men är sannolikt fransk och serveras där under namnet risolette.
I den tecknade serien "Karl-Alfred" älskades rätten av "Frasse".
Fler recept inom Mackor
Liknande recept som Parisersmörgås (parisare)
-
Köttdagobert
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Club sandwich - aristokratisk kycklingmacka
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skinktoast
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttbullsmacka med rödbetsmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Panini med brie och salami
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Knäckemacka med grillad squash, chevreost, sallad och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Panini med leverpastej och gurka
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Panini med kalkon
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flatålsmacka med äggröra (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Varm räktoast med mango, chili och tomat
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan