Parisersmörgås (parisare)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Parisersmörgås (parisare)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Nötfärs

400.0 

gram

Grädde

1.0 

dl

Gul lök

1.0 

st liten

Rödbetor inlagda

2.0 

styck

Kapris

2.0 

msk

Formbröd (skivat)

4.0 

styck

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Ägg

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Sallatsblad

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 522

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2088 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 13%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 277 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 3.0 msk 14%

Nötfärs 400.0 gram 35%

Grädde 1.0 dl 17%

Gul lök 1.0 st liten 2%

Rödbetor inlagda 2.0 styck 3%

Kapris 2.0 msk 0%

Formbröd (skivat) 4.0 styck 15%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Ägg 4.0 styck 12%

Salt och peppar 0%

Sallatsblad 0%

Tillagning (30 min )

  1. Finhacka lök och rödbetor och blanda ner detta i färsen tillsammans med kapris, salt och peppar. Häll i grädden och rör runt.
    Skölj sallad och låt rinna av.

  2. Hetta upp matfett i en stekpanna. Stek brödskivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna på ena sidan.

  3. Lägg på ett lager färs på brödets stekta sida. Hetta upp stekpannan igen och lägg brödskivan med färsen nedåt mot pannan. Stek på medelvärme i ca 4 min. Vänd och stek brödsidan någon minut.

  4. Stek samtidigt äggen på medelvärme i någon minut, tills det har stelnat. Strö över salt och peppar. Servera smörgåsen med nystekt ägg och sallad.

Kockens kommentar

Denna rätt uppfattas av många som en svensk uppfinning, men är sannolikt fransk och serveras där under namnet risolette.

I den tecknade serien "Karl-Alfred" älskades rätten av "Frasse".

Fler recept inom Mackor

Liknande recept som Parisersmörgås (parisare)