För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Mandelriska

Latin: Lactarius volemus

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Sammetsluden, slät hatt, välvd hos yngre svampar som med tiden blir utbredd, svagt trattformad. En stor och kraftig svamp 7-17 cm bred. Orangebrun till rödbrun med torr hud. Ofta små sprickor i hattkanten. Fot har samma färg som hatt, eventuellt något blekare. 6-12 cm hög fot, 2-3 cm tjock och fast som hårdgummi.

Undersida: Gräddgul. Brunfläckig vid stigande åldern och vid tummning. Täta skivor, vidväxta, nedlöpande.

Svampkött: Vitt till gulbrunt, kompakt. Karaktäristisk skaldjursdoft. Mild till något kärv smak. Färska svampar avger rikligt med vit mjölksaft. Sällan larvangripen.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Förekommer ytterst sällan norröver.

Växtsätt: Löv- och barrskog, helst intill ek eller gran.

Förväxlingsrisk: Rävriska, brandriska båda mindre och skörare och luktar inte skalsjur. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.

Övrigt: Behöver något längre tillagningstid pga fast kött. Dill passar till skaldjurssmaken. God att hårdsteka t.ex. med gul lök och crème fraiche. God att marinera. Fungerar ihop med andra mildare svampar.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj