För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Giftiga riskor

Flertalet riskor med skarp smak är mer eller mindre giftiga, vanligen orsakande magbevär. Lakrits­riskan är undantagsvis mild i smaken, men ändock giftig. Några anses innehålla cancerframkallande ämnen.

Alla råa riskor är oätliga eller svagt giftiga. Vissa s.k. "finska" riskor, t.ex. skäggriska, kan ev. ätas efter 5-10 min avkok.

Lär Dig känna igen de giftiga svamparna och använd inte svamp som Du är osäker på. Använd Mesyseinformation endast som vägledning. Kontakta expert vid osäkerhet. llamående och magsmärtor några timmar efter måltid, är vanligen tecken på lindrigare svampförgiftning, eller dåligt hanterad svamp.

Vid misstänkt förgiftning ring:
Giftinformationscentralen 112 (SOS Alarm).
För upplysning och information: 08-33 12 31.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj