För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Blodriska

(granblodriska)

Latin: Lactarius deterrimus

Tysk översättning Fichtenreizker

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. En klassiker.

Hatt & fot: Välvd, till trattformig slät hatt. Ibland strimmig eller prickig. Blekorange i halvtydliga ringar, ofta grönfläckig. Karaktäristisk färgförändring på senhöst, främst efter köldknäpp, då hatten blir delvis äggrön. 7-12 cm bred. Orangemelerad, oftast ihålig, ganska skör och slät fot. 5-8 cm hög fot cirka 2 cm tjock.

Undersida: Ljusorange, mörkare än hattfärgen. Vidvuxna till nedlöpande fästen.

Svampkött: Gråvitt kött innerst och mer gulrött i ytskikt. Pepprig smak, morotsliknande doft. Vid brytning avges karaktäristisk morotsfärgad vätska, som efter intorkning blir grönaktig.

Utbredning: Vanlig i Skåne med omnejd. Sällsynt i övriga Sverige.

Växtsätt: Tillsammans med gran, gärna på fuktig mark. Ibland på gräsmark. Säsong sept-okt med topp i sept.

Förväxlingsrisk: Läcker riska (mkt god) med dropp­formade gropar på foten, vinriska (mkt god) blöder vinrött. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.

Övrigt: Den peppriga smaken mindras vid tillagning. Passar som blandsvamp tillsammans med smakfattigare svampar. God att hårdsteka för sig, att blandas in i en pytt, eller en svampsoppa. Även god att marinera. PS: Riklig konsumtion kan ge tillfällig, ofarlig färgning av urin.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj