För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Läcker riska

(tallblodriska)

Latin: Lactarius deliciosus

Ätbarhet: Mycket god, likvärdig blodriska.

Hatt & fot: Välvd till trattformig hatt, med nedfallande kant. Vitorange i zoner. Ibland grönfäckig, fjällig och prickig. Kraftig svamp, 10-20 cm bred. Kort, tjock vit fot med karaktäristiska orange­färgade gropar. 5-7 cm hög, 1-3 cm tjock.

Undersida: Ljusorange. Vidvuxna, nedlöpande fästen.

Svampkött: Fast kött. Milt kryddartad smak. Mild lukt. Vid brytning avges morotsfärgad vätska, som efter intorkning blir grönaktig.

Utbredning: Sällsynt i Sverige. Mkt sällsynt i västra Norrland.

Växtsätt: Tillsammans med främst tall men även gran, helst på kalkrik mark. Sällan maskangripen.

Förväxlingsrisk: Blodriska (god) vaxer vid gran och har jämnt färgad fot, vinriska (mkt god) som blöder vinrött, grönfläckig vinriska (ätlig) mkt sällsynt. Alla vinrött- till morotsblödande riskor är goda matsvampar.

Övrigt: Lättrensad. Används på samma sätt som blodriska. Passar som blandsvamp tillsammans med smakfattigare svampar. God att hårdsteka för sig, att blandas in i en pytt, eller en svampsoppa. Även god att marinera.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj