För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Om riskor

Latin: Lactarius

Riskor är ett svampsläkte inom ordning skivlingar med ca 80 arter i Sverige. Riskor tillsammans med  kremlor kallas "sprödsvampar", dvs svampköttet är sprött och ostartat, dvs kan repas i längre strimlor.

Färska yngre riskor skiljer sig från kremlor bl.a. för att de "blöder". Skadas svampen sipprar färglös, vit, gul, lila eller rödaktig vätska ut ur svampen. Sporerna är vita eller gulaktiga.

Bland kännare anses flera riskor tillhöra delikatesserna. Den mest kända riskan är sannolikt blodriska. Andra goda matsvampar med mild smak är mandel-, vin- och läcker riska. 

Flertalet övriga riskor är skarpa i smaken och mer eller mindre giftiga, vanligen orsakande magbevär. Lakrits­riskan är undantagsvis mild i smaken, men ändock giftig. Några anses innehålla cancerframkallande ämnen. Alla råa riskor är oätliga eller svagt giftiga. Vissa s.k. "finska" riskor, t.ex. skäggriska, kan ev. ätas efter 5-10 min avkok.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj