För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Om champinjoner

Latin: Agaricus

Engelsk översättning mushroom

Fransk översättning champignon

Italiensk översättning fungo prataiolo

Tysk översättning Champignon

Spansk översättning champiñóne

Champinjoner är ett släkte inom ordning skivlingar med över 100 arter, varav ett 30-tal i Sverige. De är saprotrofa, dvs livnär sig på dött organiskt material som t.ex. dött gräs, halm, barr, gödsel etc.

Det finns alltifrån små till mycket stora champinjoner. Kännetecknande för champinjoner är vit, gulvit eller brun slät hatt som är torr aldrig slemmig, skivorna är tunna, först vitgrå eller svagt rosa, men med ökad ålder svartbruna. Foten har alltid ring, aldrig strumpa. Svampköttet är vitt och gulnar/rodnar vid beröring eller brytning. Denna färgskiftning är karaktäristisk.

Doften hos ätliga champinjoner är vanligen angenäm, påminnande om mandel eller anis, medan doften hos giftiga ofta är obehaglig, påminnande om "sjukhus".

Obs! Champinjoner kan bl.a. förväxlas med vit flug­svamp, som är dödligt giftig. Grundregel: Champinjoner har aldrig helvita skivor, ej heller strumpa, slida, eller volva.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj