För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Blodchampinjon

Latin: Agaricus langei

Engelsk översättning scaly wood mushroom, lange's agaricus

Fransk översättning agaric de lange

Tysk översättning Großsporiger Blutchampignon

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Halvklotformad hatt, med bruna fjäll på ljusbrun botten. 5-15 cm i diameter. Vit till bruntonad fot med uppsvälld bas, 1-3 cm tjock. Vit tunn ring.

Undersida: Rosatonad på unga svampar, svartbrun på äldre. Täta, fria skivor.

Svampkött: Vitt, kraftigt rodnande vid snitt. Mild lukt och smak.

Utbredning: Vanligt förekommande i Sverige, utom i fjällområdena. Säsong aug-okt, med topp i september.

Växtsätt: Under granar i skog och parker.

Förväxlingsrisk: Brun flugsvamp (giftig), panterflug­svamp (giftig) båda med hatt som har ljusare fjäll mot mörk botten, skogschampinjon (god) rodnar inte lika kraftigt och har på ringens undersida vitaktiga fjäll.

Övrigt: Passar i all matlagning.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj