För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Snöbollschampinjon

Latin: Agaricus arvensis

Engelsk översättning horse mushroom

Fransk översättning agaric des jachères, boule de neige

Tysk översättning Anischampignon

Spansk översättning bola de nieve, larrisuso

Ätbarhet: God/mkt god kryddstark matsvamp.

Hatt & fot: Först halvklotformad, sedan utbredd hatt, som kan bli 2 dm bred. Gräddvit hatt, som ibland är fjällig. Fot är också gräddvit, 1-3 cm tjock. Hängande ring som spricker upp som en stjärna.

Undersida: Unga svampar har gråvita skivor, som senare blir grårosa till svartbruna. Täta, fria skivor. Svampen har karaktäristiskt kugghjulsmönster på undersidan av ringen.

Svampkött: Vitt, svag doft och smak av mandel. Tummar eller skrapar man på köttet får den gula fläckar.

Utbredning: Allmän i Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Öppna gräsmarker och i barrskog.

Förväxlingsrisk: Giftchampinjon (giftig) som gulnar kraftigt vid skrapning och doftar illa, vit flugsvamp (dödligt giftig) med bl.a. helvita skivor, knölchampinjon (god) med uppsvälld fotbas, vit kungschampinjon (god) med ring som har flockig undersida.

Övrigt: Kan innehålla hög halt av kadmium. Passar till all mat. Passar bäst för sig i stuvningar, såser och soppor. Kan användas som blandsvamp för att förstärka smaken på mindre smakrika svampar.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj