För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Knölchampinjon

Latin: Agaricus sylvicola

Engelsk översättning wood mushroom, woodland agaricus

Fransk översättning agaric des bois

Italiensk översättning prataiolo dei boschi

Tysk översättning Dünnfleischiger Anischampignon, Dünnfleischiger Anisegerling

Spansk översättning champiñón anisado

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Halvklotformad vit hatt hos unga svampar, som senare blir utbredd. Bredd 4-12 cm. Vit fot, ibland svagt rosa. Vit tunn ring, ofta trasig. 0,5-1 cm tjock.

Undersida: Förs gråvit till rosa, med åldern svartbrun. Täta, fria skivor.

Svampkött: Vitt, vid beröring gulfläckig. Mandeldoft, mild smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: I barrskog, ofta i barrmattan under granar.

Förväxlingsrisk: Giftchampinjon (giftig) som gulnar kraftigt vid skrapning och som doftar illa, vit flugsvamp (dödligt giftig) med bl.a. helvita skivor, snöbolls­champinjon (mkt god) med kugghjulsmönster på ringens undersida, vit kungschampinjon (god) som har ring med flockig/flammig undersida.

Övrigt: Passar till all mat. Kan innhålla hög halt av kadmium. Liknar snöbollschampinjon, fast med en uppsvälld, lökformad fotbas.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj