För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Kungschampinjon

Latin: Agaricus augustus

Engelsk översättning the prince

Fransk översättning agaric auguste

Tysk översättning Riesenchampignon, Riesenegerling

Spansk översättning champiñon majestuoso

Ätbarhet: Mycket god.

Hatt & fot: Storvuxen, med hattbredd 15-25 cm. Hatten är brunfjällig på ljus botten. Som ung toppig, med åldern välvd och vanligen med inböjd kant. Kraftig vit fot med ljus­bruna inslag, 15-20 cm hög, 2-4 cm tjock. Stor kjolliknande ring.

Undersida: Föst blek, sedan bruntonat rosa och slutligen chokladbrun. Täta skivor med fria fästen.

Svampkött: Vitt, köttigt. Gulnar vid brytning eller beröring. Täta, fria skivor. Klar doft och smak av mandel, eller anis.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt i syvästra Norrland. Säsong aug-okt med topp i sept.

Växtsätt: Skogs- och parkmark, gärna under gamla granar.

Förväxlingsrisk: Brun flugsvamp (giftig) med hatt som har ljusare fjäll mot mörk botten, gyllenskivling (oätlig) med hatt som inte är fjällig. Andra brunfjälliga champinjoner, men dessa rodnar oftast.

Övrigt: Innehåller ofta hög halt av kadmium. Utmärkt som ensamsvamp t.ex. gräddstuvad och lätt saltad. Passar som blandsvam tillsammans med smaksvagare svamp.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj