För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Vinkremla

Latin: Russula obscura

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Karaktäristisk vinröd hattfärg, bleknande med ökad ålder, 5-12 cm bred. Ibland strimmig hatt. Halvklot­formad hatt hos unga svampar, med åldern välvd till utbredd och slutligen nedsänkt mitt. Slemmig vid väta och sidenmatt lyster som torr. Vit fot, grånande med åldern, 6-10 cm hög och 1-2 cm tjock.

Undersida: Vit till gräddvit skivor, gulnade av sporer och grånande med åldern. Täta, vidväxta och nedlöpande skivor. Skiveggen är vinröd närmast hattkanten.

Svampkött: Fast vitt kött, grånande med åldern. Mild lukt och smak. Unga svampar kan vara något skarp i smaken.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Främst barrskog, men även i lövskog.

Förväxlingsrisk: Andra närstående kremlor, men som alla är ätliga om de har mild smak.

Övrigt: God som blandsvamp tillsammans med andra smakrikare sorter, stekt, stuvad eller ugnsbakad.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj