För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Tegelkremla

Latin: Russula decolorans

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Karaktäristisk klar tegelröd till gulröd färg, men kan förekomma urblekt. Halvklotformad hatt hos unga svampar, som övergår till välvd eller utbredd hos äldre, för att till sist bli nedsänkt i mitten. Ofta stimmiga. Bredd 7-12 cm. Slät yta, klibbig i fuktig väderlek. Vit fot som grånar med åldern, 7-12 cm hög och 1-2 cm tjock.

Undersida: Vita till gräddvita, grånande med ålder. Täta, vidväxta eller urnupna skivfästen.

Svampkött: Hos unga vitt, med åldern kraftigt grånande. Mild smak. Unga svampar kan ha något skarp smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juli-oktober med topp i september.

Växtsätt: I barrskog, gärna i mager tallskog.

Förväxlingsrisk: Andra röda eller rödbruna kremlor.
Tips: Ätliga kremlor har mild smak, övriga skarp.

Övrigt: Passar som blandsvamp stekt, stuvad eller ugnsbakad. Kan torkas eller frysas efter förkokning.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj